Wanneer Mario ongevraagd naar links blijft lopen: wat doe je tegen Joy-con drift?

De Nintendo Switch is een geweldig toestel. Ik word door niemand betaald om dat te zeggen, maar het is ongelofelijk dat je topgames als Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild kan spelen op een draagbare console. Niet voor niets werden er al 80 miljoen exemplaren van verkocht. Toch heeft de Switch een enorme achillespees: de twee kleine Joy-Concontrollers (zie foto) zijn van een onvergefelijk slechte kwaliteit. Wat kan je hier tegen doen?

Als je een Switch hebt, heb je het misschien ook al meegemaakt. Je speelt Mario Kart en plots merk je dat je wagentje niet meer recht vooruit rijdt. Of je speelt The Legend of Zelda, staat even stil om het landschap te bewonderen, en voor je het weet loopt Link zomaar een ravijn in. Kortom: de analoge sticks leiden een eigen leven. Dit maakt de Switch vaak onbruikbaar.

‘Drift’ is een probleem waar iedere analoge controller mee te maken kan krijgen, ook bij bijvoorbeeld de Playstation of de Xbox. Zo kan er stof of vuil onder de sticks terecht komen, of kan er slijtage optreden. Bij de Joy-Cons van Nintendo blijkt het probleem echter wel zéér courant te zijn. Er komt wel zeer makkelijk stof terecht in de behuizing en de contacten in de controller verslijten bovendien zeer snel. Aangezien je al snel 60 euro of meer betaalt voor een paar, is er veel kritiek op Nintendo. Vorige week diende de Europese consumentenorganisatie klacht in, en ook in Canada en de VS lopen er zaken. Men eist dat Nintendo de controllers gratis repareert en de consument beter inlicht over dit probleem.

Zit je zelf met Joy-Condrift? Dit zijn enkele oplossingen:

 1. Perslucht
  Wanneer stof of vuil de oorzaak is van drift, kan het al volstaan om zelf even te poetsen. Met een bus perslucht en een pincet kan je zo aan de slag. Dit is een goedkope, veilige oplossing, die helaas niet altijd (langdurig) resultaat oplevert. Toch is het zeker het proberen waard voordat je aan meer drastische oplossingen begint. Dit filmpje laat zien hoe je dit aanpakt.
 2. Laten herstellen
  Is je Switch nog geen twee jaar oud en dus onder garantie? Dan kan je het probleem gratis laten oplossen. De meeste winkels waar de Switch wordt verkocht, zijn op de hoogte van dit probleem. Je kan ook contact opnemen met de klantendienst van Nintendo. Hou er wel rekening mee dat je je Joy-Con dan een tijd kwijt bent. Je Switch zelf hou je uiteraard bij, dus als je nog een ander paar Joy-Cons of een andere controller hebt, kan je intussen blijven spelen.
  Als je Switch ouder is dan twee jaar, zal deze reparatie niet gratis gebeuren. Momenteel rekent Nintendo hiervoor een prijs aan die slechts enkele euro’s lager ligt dan een volledig nieuwe Joy-Con. Hopelijk veranderen de vele klachten hier iets aan en doet Nintendo hier binnenkort minder moeilijk over.
 3. Zelf aan de slag
  Voor de wat handige mensen onder ons: je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Wie even googelt naar ‘Nintendo Switch reparatieset’ vindt meteen volledige sets met alles wat je nodig hebt om de analoge sticks in de Joy-Con te vervangen. YouTube staat bovendien vol met filmpjes die duidelijk voortonen hoe het moet. Erg moeilijk lijkt het allemaal niet, maar dit is uiteraard op eigen risico!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: