De Grote Drie gaan samen voor veiligere games

Nintendo, Sony en Microsoft slaan de handen in elkaar. Niet om samen een of ander toestel uit te brengen (het zou wat zijn!), wel om het gamen veiliger te maken, zeker voor kinderen. Wat dat precies inhoudt, weten we nog niet. Maar dat het meer is dan marketing, is al duidelijk.

Het was Dave McCarthy, een hoge pief bij Xbox, die het gisteren aankondigde. “We geloven dat gamen voor mensen van alle leeftijden is”, schrijft hij op Xbox Wire. “Ook voor onze jongste en meest kwetsbare spelers. Het online beschermen van spelers is niet eenvoudig en dat lukt alleen als we de krachten bundelen.” Met de grote concurrenten PlayStation en Nintendo, bedoelt hij. De drie hebben afgesproken om vanaf nu bepaalde maatregelen te treffen om de veiligheid te verhogen.

Wat betekent dit nu concreet? Spelers (en ouders) zullen nog beter de game-ervaring kunnen begrijpen en aanpassen. Zo worden de opties om als ouder een oogje in het zeil te houden of je kind te beschermen voor slechte ervaringen, nog gebruiksvriendelijker. Spelers die zich ongepast gedragen, vliegen er sneller uit. Bovendien zal de gamesector nog beter communiceren met fans en experts (zoals de PEGI) om voor een veilige game-ervaring te zorgen.

Een mooie gedachte, en zeker een week voor Kerstmis is het geen slecht idee om ouders nog eens op het hart te drukken dat hun kroost veilig is op een Xbox, een Switch of een PlayStation. De vraag is of we hier veel van zullen merken in de praktijk. Net als de rest van het internet zijn ook online games immers een doorsnede van de maatschappij. Op elk moment zijn er online miljoenen partijtjes Fortnite, FIFA of Overwatch tegelijk bezig, elk met hun eigen chatbox of audiochat. Daar valt niet tegen op te modereren. Wie online speelt en geen filters aanzet (door bijvoorbeeld uit te schakelen dat onbekende spelers je berichten kunnen sturen), loopt de kans om onaangename mensen tegen te komen. 99% van de spelers zijn er gewoon om plezier te maken, maar een zeer kleine minderheid heeft andere bedoelingen. Doorgaans gaat het over onschadelijke puberlol, maar toch wil je als ouder misschien niet dat je kind seksistische praat -of erger- moet lezen of horen tijdens een ontspannen spelletje.

Als ouder blijft het dus zaak om te voorkomen dat je kind hiermee in aanraking komt. Speelt je kind online? Zorg dan zelf voor die filters. Bekijk de instellingen van de console, maak een ‘kinderaccount’ aan voor je zoon of dochter waar je minstens op instelt dat onbekenden geen contact kunnen zoeken met je kind. Dit is even werk, maar op die manier zorg je nu al voor een veiliger game-ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: