De grote FIFA-zwendel

Je kan er je horloge op gelijk zetten. Ieder jaar, begin oktober, ligt de nieuwste versie van het voetbalspel ‘FIFA’ in de rekken. Ook in 2020 is het één van de best verkopende games van het jaar. Meer nog, dit jaar is het misschien wel de enige manier waarop je voetbal kan zien met het vertrouwde geluid van een kolkend stadion. En hoewel het op zich een prima voetbalgame is, kan je ‘FIFA 21’ gerust links laten liggen. Meer nog, het is misschien wel je plicht als consument.

Omdat ontwikkelaar Electronic Arts als enige de FIFA-licentie heeft -en dus alle échte spelers kan laten opdraven op het veld-, heeft de reeks amper concurrentie. EA weet dus dat het spel sowieso wel verkoopt. ‘FIFA 21’ bevat weliswaar de meest recente teams en alle nieuwe spelers, maar is verder oude wijn in nieuwe zakken. Aan het spel zelf is zo goed als niets veranderd. Slechts om de paar jaar (de laatste keer in 2018) merk je dat het er merkbaar beter en mooier op is geworden.


Natuurlijk kan je niet verwachten dat een voetbalspel elk jaar het warm water opnieuw uitvindt. De basis blijft wat het is: een bal, twee doelen en elf tegen elf spelers. Maar jaar na jaar 70 euro vragen voor hetzelfde product, is afzetterij. Veel eerlijker zou bijvoorbeeld een halfjaarlijkse update zijn met de laatste transfers, met misschien om de paar jaar een volwaardige nieuwe game die dan écht een stap vooruit is.

Ook de media beginnen EA er steeds meer op aan te spreken. Dit jaar verschenen voor het eerst echt negatieve recensies, die de ballon doorprikten. Het zal het bedrijf worst wezen: ook nu zijn er tientallen miljoenen exemplaren van de laatste ‘FIFA’ verkocht. Het is trouwens niet de enige twijfelachtige manier waarop Electronic Arts geld binnen schept. De populaire ‘Ultimate Team’-modus, waarin je je ploeg samenstelt door ‘packs’ te kopen alsof het Panini-stickers zijn, laat de kassa het hele jaar door rinkelen. In België zijn deze ‘packs’ trouwens in strijd met de gokwetgeving, omdat je vooraf niet weet of je de grote Eden Hazard van Real Madrid dan wel zijn bij Cercle Brugge spelende broer Kilian in je pack zal aantreffen. Je weet vooraf niet wat je koopt, en het ene pack is veel meer waard dan het andere.

Zijn je kinderen voetbalgek en willen ze ook op hun computer of console een balletje trappen? Met de vorige versie, ‘FIFA 20’, zit je nog altijd goed aan een lagere prijs. Vertel hen waarom het weinig zin heeft om dubbel zoveel te betalen voor exact hetzelfde spel. Stem met je bankkaart, en trap deze praktijken buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: