‘Fortnite’ is een reclamebedrijf geworden (maar dat is niet erg)

Al enkele jaren is ‘Fortnite’ een van de populairste games bij kinderen en jongeren. Zowel jongens als meisjes kunnen hele dagen doorbrengen op het virtuele eiland en veel kans dat de zin “Nog één potje, mama!” ook bij jou thuis al is gevallen. In 2019 was ‘Fortnite’ goed voor een omzet van meer dan een miljard dollar. Niet slecht voor een gratis te downloaden spel. Maar waar komt dat geld dan vandaan?

Eerst even kort, voor wie geen snars begrijpt van het spel: in ‘Fortnite’ land je met honderd spelers tegelijk op een enorm eiland. Je doel is om als laatste over te blijven, en dat kan je in je eentje proberen of in een team van meerdere spelers. Klinkt simpel, maar ‘Fortnite’ is een wereldwijd fenomeen.

Een van de voornaamste redenen voor die populariteit is het feit dat het spel volledig gratis te spelen is. Wie dat wil, kan echter honderden euro’s uitgeven aan nieuwe pakjes of speciale dansjes die je kan doen om je overwinning te vieren. Alle aankopen zijn echter optioneel, en geen enkele outfit geeft je een voordeel in het spel. Desondanks is dit spel een enorme ‘cash cow’ waar wereldwijd héél wat zakgeld naartoe gaat.

Kinderen zijn snel uitgekeken op hun speelgoed, en dat weet Epic Games ook. Daarom heeft ‘Fortnite’ voortdurend wat nieuws te bieden. Zo krijgt het eiland waar de actie zich afspeelt, elke paar weken wel enkele nieuwe locaties. Met Halloween lopen er bijvoorbeeld (niet bijster enge) spoken rond in het spel. Steeds vaker slaat ‘Fortnite’ de handen in elkaar met derde partijen. Dat begon begin vorig jaar, toen de populaire DJ Marshmello een virtueel optreden gaf in ‘Fortnite’, en het gaat steeds verder.

Vandaag lijkt ‘Fortnite’ soms een speelbare reclamespot. In het weekend van de Superbowl, de finale van het American football-seizoen, nemen de twee teams het ook in ‘Fortnite’ tegen elkaar op. Toen de film ‘Tenet’ afgelopen zomer uitkwam, kon je de trailer elk uur zien op een groot scherm in het spel. Nu het tweede seizoen van ‘The Mandalorian’ loopt op Disney+, kun je het hoofdpersonage (en uiteraard de échte ster Baby Yoda) tegen het lijf lopen in ‘Fortnite’. Zelfs kledingmerken staan in de rij om hun nieuwste collectie in het spel te kunnen promoten.

Moet je je als ouder zorgen maken over deze manier van adverteren? Nee hoor. Het leuke is dat het zelden echt voelt als reclame. Je zal voorlopig geen reclamespot moeten bekijken voordat een nieuw ‘potje’ kan beginnen, zoals andere gratis games durven te doen. Vaak zijn de campagnes zeer tof verwerkt in het spel en voegen ze meer manieren toe om plezier te maken. Denk maar aan het virtuele voedselgevecht dat de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s vorig jaar organiseerde.

Deze evolutie zorgt er wel voor dat er nog een extra platform is bijgekomen waarop je kinderen reclame voorgeschoteld krijgen. Als ouder blijft het belangrijk om je kind bewust te maken hiervan. Als je zoon of dochter oud genoeg is om ‘Fortnite’ te spelen (12 jaar en ouder), is je kind ook klaar om hierover een gesprek te hebben. Stel kritische vragen die aan het denken zetten. “Hoe kan het dat dit spel gratis is, en de meeste andere spelletjes op de PlayStation niet?”, “Waarom zitten Iron Man en Thor plots in de ‘Fortnite’-wereld?” Reclame herkennen is de belangrijkste stap in het bewust ermee omgaan.

Dankzij het geld dat deze campagnes binnen brengen, kan ‘Fortnite’ blijven groeien én gratis blijven. Zolang je kind dit beseft en die reclame herkent, is dit niets om je zorgen over te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: