‘Astro’s Playroom’: één van de leukste games van het jaar zit gewoon gratis bij elke Playstation 5

Eind november 2020 lanceerde de Playstation 5 in België en Nederland. Voor de gelukkigen die er eentje wisten te bemachtigen, valt er meteen veel te spelen. De Playstation 5 is namelijk compatibel met bijna alle PS4-spelletjes, die er bovendien mooier uitzien dan ooit. De komende maanden zit er bovendien nog veel meer moois aan te komen. Maar de leukste verrassing? Die staat gewoon voorgeïnstalleerd op iedere PS5-console. Maak kennis met Astro.

‘Astro’s Playroom’ is een eenvoudige platformgame waarbij het robotje Astro een reis maakt door de Playstation 5-console … of toch een zeer fantasierijke interpretatie daarvan. Zo is de snelle SSD-harde schijf voorgesteld als een autosnelweg en zoek je verkoeling in de ventilator van de Playstation. Het korte spel zit vol met prachtig ontworpen werelden, kleine grapjes, toffe kleuren en aanstekelijke muziek.

Maar wat ‘Astro’s Playroom’ helemaal magisch maakt, is hoe het spel een demonstratie is van de nieuwe DualSense (in de volksmond: het bakje). Sony zat de fans al jaren warm te maken voor deze revolutionaire controller, met vage termen als haptic feedback en adaptive triggers. Dit spel is een mooiere demonstratie dan elk Engels buzzword ooit zou kunnen zijn. Wanneer het regent, is het alsof de druppels op je controller vallen (dat is die haptic feedback). Hagel of sneeuw voelen dan weer anders. Als Astro zwemt, trilt de controller op een andere manier dan wanneer hij een vijand verslaat of tegen de wind in loopt. Vibrerende bakjes kennen we al twintig jaar, maar dit voelt alsof Sony het helemaal opnieuw heeft uitgevonden. Het is ongelofelijk hoe dit bijdraagt aan het spelplezier.

Die adaptive triggers dan? Ook die moet je voelen om goed te kunnen vatten. De twee schouderknoppen van de controller (L2 en R2, bovenaan), geven vanaf nu meer of minder weerstand afhankelijk van de situatie. Zo moet je iets harder op de knop drukken wanneer Astro een pijl afschiet of als hij zoals op de foto een vijand uit de grond wil trekken. Het helpt nog beter om je in te leven in het spel, zonder al te veel af te leiden.

Voor wie al wat langer meedraait, is ‘Astro’s Playroom’ bovendien een feest van herkenning. Het spel zit barstensvol subtiele en minder subtiele verwijzingen naar de Playstation-geschiedenis. Personages uit andere games maken hun opwachting (in schattige robotvorm) en de Playstationsymbolen (driehoekje, bolletje, kruisje, vierkantje) zitten overal in verwerkt. Veel van die verwijzingen zullen jou en je kind misschien ontgaan, maar dat is niet erg: ze zijn er voor wie er oog voor heeft. Het toont alleen maar met hoeveel liefde en oog voor detail dit spel is gemaakt.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere geweldige games te koop voor de Playstation 5. Maar door de lage drempel, het spelplezier voor heel de familie, de originaliteit en de zorg waarmee dit spel is gemaakt, is ‘Astro’s Playroom’ het perfecte spel om de nieuwe console in te wijden. Als je er in slaagt om een Playstation 5 te bemachtigen, sla deze niet over!

Astro’s Playroom’ is gratis en staat geïnstalleerd op iedere Playstation 5.

Eén opmerking over '‘Astro’s Playroom’: één van de leukste games van het jaar zit gewoon gratis bij elke Playstation 5'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: